muzieklijstjes.nl

| Site-map | Uitgangspunten | In de pers | HomeWaarom lijstjes in de bieb | Plezierfactor |

Welkom op muzieklijstjes.nl

 

 

Het mannetje is zwaar aan het nadenken. Gelukkig hangt de inspiratie in de lucht. Verzorgd door een kereltje met een raar hoedje en een gitaar. Een bevallige dame die haar blote achterste aanbiedt. En om de trits compleet te maken een juffrouw die uit een boek hoogstwaarschijnlijk liefdesgedichten voordraagt. De titel van de prent is De Pop Poll. De tekening is in 1988 door Joost Swarte gemaakt voor het onvolprezen Belgische Humo. Het was de cover van het nummer waarin de jaarlijkse muzieklijstjes werden gepubliceerd. Het mannetje kan uren doorgaan met het produceren van pop polls. Dat is in het echte leven zelden het geval, want de hoofdredacteur heeft gezegd dat hij slechts tien platen mag opnoemen. 

Op muzieklijstjes.nl staan honderden muzieklijstjes.

Gemaakt door dromerige, bevlogen muziekliefhebbers. 

 

Uitgangspunten

1 Hier worden muzieklijstjes verzameld die samengesteld zijn door personen die professioneel met popmuziek bezig zijn (journalisten, critici, diskjockeys, programmeurs e.d.).
2 Muzieklijstjes gebaseerd op hitnoteringen, verkoopcijfers, airplay enzovoorts worden niet opgenomen.
3 Slechts bij hoge uitzondering worden muzieklijstjes opgenomen die samengesteld zijn door "onze luisteraars" of fans. Lijsten die leiden tot Hotel California van the Eagles op nummer één worden bewust gemeden.
3A In de zomer van 2007 verscheen The cult of the amateur : how today's internet is killing our culture and assaulting our economy van Andrew Keen.

Een vlammend pleidooi voor informatie die gemaakt wordt door professionals. Betaald. Dat wel. Hij hoopt dat de trend, dat de gemiddelde burger op internet zich mengt in zaken waar hij (of zij) geen (of onvoldoende) verstand van heeft, snel over zal waaien.

Wie zit te wachten op burgers die lemma's over Geert Wilders in de wikipedia gaan "bewerken" of, om bij deze site te blijven, wie zit te wachten op een lijst van "onze" lezers of luisteraars.

Hij maakt zich terecht ook erg boos over al die jongens (en meisjes) downloaders die onder het mom dat een cd "zo duur is" er voor zullen zorgen dat over vijf jaar de hele muziekbusiness op z'n gat zal liggen, alle platenzaken dicht zullen zijn en vooral dat iedereen die er nu een betaalde baan in heeft weg zal zijn. Onze wegwijzers in het gigantische aanbod. Onze verkenners die door kranten en tijdschriften op pad worden gestuurd om de liefhebber (de amateur) te helpen.Tegen betaling. Uiteraard.  

Dan zullen we overgeleverd zijn aan de internetjungle waar gemiddelde burgers (die ook wel eens een plaatje opzetten!) tips aan andere gemiddelde burgers gaan geven over leuke platen.  (19 augustus 2007)

4 De nadruk ligt hier sterk op Nederlandse muzieklijstjes
5 Muzieklijstjes op deze site kunnen interessant zijn voor mensen die bewust op zoek zijn naar nieuwe namen binnen de populaire muziek. En te weinig tijd hebben (of maken) om naar de radio te luisteren, in een platenzaak een cd af te laten spelen of in een openbare bibliotheek een cd huren om uit te proberen.
6 Niet alleen uit tijdgebrek overigens. Onvrede over het niveau van radiostations (met een format, spelletjes , grappige jongens) en personeel in bepaalde platenzaken (hoe spelt u "Kronos quartet") doet velen afhaken om actief op zoek te gaan naar nieuwe namen. Of een openbare bibliotheek die alleen de top 100 aanschaft en zo samen met de lokale Free record shop of Music store verantwoord bijdraagt aan het culturele klimaat.
7 Muziekkenners worden meestal een keer per jaar gedwongen tien platen te noemen die er voor hen in de afgelopen periode echt toe deden. Ze moeten dan bewust alle platen laten vallen waarover ze enkele maanden daarvoor nog laaiend enthousiast waren. 
8 Het samenstellen van een muzieklijstje is een creatief proces. De tekening van Joost Swarte is wat dat betreft juist getroffen. Het boek "High fidelity" van Nick Hornby is een andere manier om te illustreren dat het maken van een muzieklijstje een serieuze zaak is. Of neem anders de zin van Vic van de Reijt in zijn cd-box:  "Want de lichte cultuur kun je niet zwaar genoeg nemen".
9 Op muzieklijstjes.nl staan alle muzieklijstjes die sinds 1971 (!) in (muziekkrant) Oor zijn gepubliceerd..
10 Niet alleen de jaarlijstjes, maar ook de individuele muzieklijstjes van deelnemende journalisten en andere muziek'kenners' die de basis vormen voor de jaarlijstjes.
11 Verder een register op alle recensies van albums die sinds 1971 in Oor zijn gepubliceerd. Let op: het is een register. De recensies zelf ontbreken. Dit register is een manier om te achterhalen hoe de muzieksmaak van een bepaalde recensent annex muzieklijstjes-producent eruit ziet. Tevens een register op recensies uit Heaven, Mojo, Aloha en in de toekomst andere muziektijdschriften (HvD 14 februari 2006)
12 De Nederlandse muzieklijstjes worden aangevuld met een aantal lijsten uit Engelstalige bladen (selectief). 
13 Voor een breder overzicht van muzieklijstjes uit andere landen moet u naar www.rocklist.net maar vooral naar acclaimed music.
14 Regelmatig worden muzieklijstjes gemaakt die een langere periode of bepaald genre of stijl omvatten. Deze muzieklijstjes vormen de basis voor dé muziekcanon. Literatuurcriticus Arnold Heumakers zegt over de functie van een canon het volgende:  Het is een vergissing in de canon een autoriteit te zien, die verbiedt, voorschrijft en bij voorbaat aan banden legt
15 De muziekcanon is een dynamische lijst. Jaarlijks worden uiteenlopende muzieklijsten gepubliceerd die een langere periode en-of muziekstijl bestrijken. Opname van dit soort muzieklijsten leidt tot een vernieuwde muziekcanon. Noem het voortschrijdend inzicht.
16 Veel titels zijn opgenomen in de collectie van de Centrale Diskotheek Rotterdam: de grootste fonotheek in Europa met meer dan 300.000 cd's. Die u via uw lokale openbare bibliotheek kunt aanvragen.
17 Thomas Verbogt schreef op 11 april 2003 in HP/De tijd een column over een muzieklijstje in Mojo. Hij laat zien dat het "bestuderen"  van muzieklijstjes voor muziekliefhebbers een feest is. Het feest der herkenning. Of niet. Hij besluit zijn stukje als volgt. Een motto voor muzieklijstjes.nl "In de Ultimate jukebox zit veel te veel niet. Heerlijk. Ik ben met mijn eigen jukebox bezig"

Klik hier voor de Site-map

Klik hier voor Waarom lijstjes in de Openbare bibliotheek

Muzieklijstjes in de pers

 

 

Plezierfactor

Dit woord is voor zover bekend voor het eerst gebruikt door wetenschapsjournalist Felix Eijgenraam. Hij noemde het in een artikel (uit 1989) over het bijhouden van een muziekschriftje. Klik hier voor meer informatie over het bijhouden van een boekenschriftje OF een muziekschriftje.