muzieklijstjes.nl

| Home Achtergrond | Home Oor | Register muzieklijstjes.nl |

(Muziekkrant) Oor bestaat 50 jaar

- Informatie over 50 jaar -

van april 1971 t/m maart 2021


 

In april 1971 verscheen op krantenpapier het eerste nummer van Muziekkrant Oor. Dat fenomeen onttrok zich aan mijn waarneming. Pas drie jaar later haakte ik aan. Nam in het najaar van 1974 een abonnement. Welkomst-'cadeau' Late for the sky van Jackson Browne. Klassieker, nog steeds!

Ben Oor sindsdien door de jaren heen trouw gebleven. Ongetwijfeld had ik in voorjaar en zomer van 1974 al enkele nummers los gekocht. Die gaven me het idee dat ik lid moest worden.

Vele jaren later gaf een collega op het werk, Jan de Waal in Bibliotheek Oss, een tip die leidde tot het ontstaan van déze website. Eind jaren negentig was Jan binnen onze bibliotheek veel bezig met allerlei digitale ontwikkelingen. Sterker, hij speelde daarin een belangrijke rol. Binnen en buiten Oss en Noord Brabant. We waren ná de Koninklijke Bibliotheek de eerste openbare bibliotheek met een website.


Op zeker moment zei hij tegen mij dat ik ook een website zou moeten hebben. Om te ervaren wat het was. En inhield om te maken en te onderhouden. Prima, maar waarover zou die website moeten gaan?

Bij voorkeur iets wat jouw belangstelling heeft. Muziek, dus.

Als betrokken burger én bibliothecaris lees ik veel meer dan de gemiddelde Nederlander. Hoe? Door weinig tv te kijken en het toestel niet in de woonkamer te zetten. En luister ik veel meer dan de gemiddelde Nederlander naar muziek. Feitelijk staat altijd muziek op; of aan.

 

Vroeger lp's, maar sinds 1985 meer en meer cd's. In die tijd (eind jaren negentig) bestond Spotify nog niet. Ik had ook niets op met illegaal downloaden et cetera. Nee. Ook kocht ik veel meer dan de gemiddelde Nederlander lp's en later cd's.

Muziek dus. Daar zou die website iets mee te maken moeten hebben.

In diezelfde tijd (vanaf 1988) was ik binnen de Osse bibliotheek ook verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van de cd-collectie. En alle door de jaren heen opgebouwde kennis - door luisteren én lezen - kwam goed van pas. Om een collectie samen te stellen. Die cd-collectie bestaat medio maart 2021 nog steeds, maar is wel volledig naar het magazijn verhuisd.

Toen Jan me warm probeerde te maken om met een website te beginnen viel me op - dat in tegenstelling tot wat veel mensen - toen én nu - denken (feitelijk, bijna elke argeloze burger) - veel relevante informatie NIET op het net staat.

 

Recensies uit 'de' Oor of 'de' Mojo stonden en staan daar niet. En daar stonden in die dagen ook niet dé muzieklijstjes, die jaarlijks in het laatste nummer van (Muziekkrant) Oor werden gepubliceerd.

En juist die muzieklijstjes waren (én zijn) voor mij als grote muziekliefhebber - die geen tijd en zin of tijd heeft om naar 'lollige' radiostations te luisteren - érg belangrijk.

Feitelijk zegt elke hoofdredacteur van een muziektijdschrift één keer per jaar tegen zijn medewerkers: "Oké, jullie hebben het hele afgelopen jaar naar tientallen tot honderden cd's geluisterd, en er in recensies al dan niet héél lovend over geschreven, maar welke tien platen doen er - terugblikkend - écht toe. Lever me voor eind november (en tegenwoordig, helaas, al voor 31 oktober) 'de beste tien platen' van het afgelopen jaar aan."

Voilá: dat werd het. Een Nederlandse website waarop 'alle' ooit gepubliceerde muzieklijstjes terecht moesten komen. In die tijd bestond Rocklist al wel. Acclaimed Music niet.

Er was vanaf het begin één mits: ik zou alleen muzieklijstjes opnemen die gemaakt werden door muziekprofessionals. Nadrukkelijk niet die van 'onze luisteraars'. Die zijn niet interessant, want die hebben een te voor de hand liggende smaak.

 

Op zeker moment besloot ik om op muzieklijstjes ook de recensies toe te gaan voegen. Wie schreef in welk nummer/jaar een recensie van welke plaat/artiest. Die gigaklus kon ik alleen klaren door verschillende bezoekjes te brengen aan het inmiddels ter ziele gegane Nationale Pop Instituut in Amsterdam. En alle nummers die op zolder lagen weer tevoorschijn te halen.

Later voegde ik ook recensies uit (de) Heaven, Aloha, Revolver, Lust fort Life en (de) Mojo aan de website toe.

De url muzieklijstjes.nl was vrij. Collega Jan regelde dat ik die kon gaan gebruiken. Eerst onder de paraplu van de Osse bibliotheek. Jaren later nam ik die over. Dat wil zeggen. Mijn zoon Roel (geboortejaar 1988) nam die over. Die jongen had al op zeer jonge leeftijd meer dan een gemiddelde interesse voor die digitale toverwereld.

Hij leerde zichzelf als het ware programmeren en websites maken. Op zeker moment vroeg hij of hij me mocht helpen met het aanpassen van de website. Met name aan de beheerskant. De plek waar alle door mij vergaarde informatie (muzieklijstjes, dus!) op die site moesten worden geplaatst.

Vanaf het allereerste begin verzamelde ik alle informatie in één steeds groter wordend excel-bestand. Dat bestand stuur ik regelmatig door naar Roel, en die zorgt ervoor dat bezoekers van de site kunnen zoeken op artiesten, titels van albums, jaartallen, recensenten of tijdschriften.

Na elke zoekactie wordt het resultaat getoond én kan er vaak doorgeklikt worden naar een statische html-pagina, waarop vaak dezelfde informatie staat.

In de praktijk maak ik zelf van elk muzieklijstje een html-pagina.
Roel werkt regelmatig het register bij. En vooruit, dat zou iets frequenter mogen.

That's it. leuk om te doen, Lekker invoeren, typen, met een muziekje op de achtergrond

 

Maar het begon met de Oor
Op 1april 2021 bestaat Oor vijftig jaar. En ga ik - hoe toevallig - met pensioen. Een mooie reden om hieronder wat data over die vijftig jaar te verzamelen en te delen.

 

Eén grote disclaimer
U zult begrijpen dat ik alle moeite doe om alle gevonden informatie zonder fouten op deze website te plaatsen. Daarvan kan ik u verzekeren. Máár, er zitten fouten in.

Maar im Großen und Ganzen klopen de data én cijfers.

Zo zijn er sinds 1 april 1971 t/m maart 2021 in (Muziekkkrant) volgens mijn telling 61.543 recensies verschenen. Van lp's, muziekcassettes, videobanden, cd's, dvd's. Ik weet bijna zeker dat dit getal niet klopt. Het zullen er meer zijn. Maar geen duizenden, ook geen honderden; eerder enkele tientallen.

Een van mijn pensioenklussen wordt om 'alles' nog eens te gaan checken.

Met deze disclaimer moet u onderstaande data en analyses beoordelen. Ze kloppen, maar er zullen fouten bij zitten. Sinds april 1971 hebben ruim driehonderd mannen (en veel minder vrouwen) een recensie geschreven. Het waren er volgens míjn gegevens 311.

 

Frequentie van verschijnen
In april 1971 kwam het eerste nummer uit. In een tweewekelijkse frequentie. Op slecht krantenpapier. Dat jaar verschenen er 17 nummers; en een special. Achttien nummers in 1971.

Daarna verschenen van 1972 t/m 1984 vijfentwintig nummers per jaar. Traditioneel was het laatste nummer van het jaar (mét de jaarlijstjes) een dubbelnummer (nr. 25/26).

In 1985 werd begonnen met een dubbel zomernummer. Van 1985 t/m 2004 verschenen jaarlijks dus 24 nummers.

In 2005 werd overgestapt op de huidige verschijningsfrequentie van twaalf nummers per jaar.

In vijftig jaar zijn er ruim duizend nummers verschenen. Dertig nummers bevatten geen recensies. Ook verschenen er enkele specials.

 

Wanneer werden recensies gepubliceerd?
Ik lees Oor vooral vanwege de recensies. De rest is 'aankleding'. Ik had en heb behoefte aan gidsen. Die ik als een soort verkenners (uit het spel Stratego) zie.

Recensenten (álle recensenten, boeken, film, tentoonstellingen) verkennen voor mij wat er op hun (muziek)smaakgebied zoal uitkomt. Belangrijk is.

Muziekrecensenten luisteren naar 'nieuwe' muziek, en geven er hun eerste indrukken van. Oude muziek kan ook nieuw zijn, als ik de plaat of de artiest nog niet ken. Hun recensies zijn voor mij voldoende om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Genoeg om her en der lp's en cd's te gaan aankopen. Vaak viel dat tegen. Maar vaak ook niet.

Recensies. Daar draait (de) Oor om.

Vanaf het allereerste nummer werden dus recensies geplaatst. Dertien stuks in het eerste nummer. Veertien in het tweede. Later werd het aantal veel groter. Maar toch verschenen er ook nummers zonder recensies.

Van 1976 t/m 2004 werden er waarschijnlijk bewust in het winter dubbelnummer géén recensies opgenomen. behalve in 1998. Toen lagen er blijkbaar zoveel recensies klaar dat ze wel werden gepubliceerd.

Sinds 2005 bevat het laatste nummer van het jaar niet alleen de jaarlijstjes, maar ook recensies. Het eerste nummer van 2017 was anders. Toen werd vooruitgeken naar het 45-jarig bestaan en stond 'de single' (het 45-toerenplaatje) centraal. Dus geen recensies van cd's.

 

Recensenten
Ruim driehonderd mensen hebben door de jaren heen recensies voor de Oor geschreven. De meesten van hen - veruit de grootste groep, 225 om precies te zijn - minder dan honderd. De top tien schreef meer dan een derde van alle recensies; 22.906 om precies te zijn.

Zeker is dat van de mensen die in 1971 een of meerdere recensies schreven momenteel niemand meer deel uitmaakt van het recensieteam.

Eén naam steekt ver boven de andere uit. De in 1997 overleden Harry van Nieuwenhoven.

Hij had binnen Oor jarenlang de functie van 'platenchef'. Hij bepaalde wie welke nieuwe platen zou gaan bespreken. Daarbij hield hij natuurlijk rekenig met de specialismes van zijn collega's. Platen waar hij geen raad mee wist - zo stel ik me dat voor - besloot hij vervolgens zelf maar te gaan beluisteren; en er een stukje over te schrijven.

Van 1971 tot begin 1997 heeft hij bijna vierduizend albums gerecenseerd. En nu, achteraf, kan geconstateerd worden dat hij verschillende klassiekers heeft besproken. Platen die in die dagen niemand - bij wijze van spreken - wilde hebben.

Verder had hij een voorkeur voor soul, en muziek van artiesten die 'fout' waren. Fout in de zin dat de gemdiddelde Oor-lezer én Oor-recensent er niets mee te maken wilde hebben. Vaak top veertig-artiesten met een 'verkeerd' imago. Harry draaide er zijn neus niet voor om en nam ze mee.

Zijn topjaar was 1981 toen hij 407 recensies schreef; 43 procent van alle Oor-recensies in dat jaar. Dat werd waarschijnlijk de hoofdredacteur en ook hemzelf iets te gortig én ongezond.

Door de jaren heen was er natuurlijk altijd een recensent die in een bepaald jaar de meeste recensies voor zijn rekening nam. Harry van Nieuwenhoven won zestien keer dat 'klassement'.

Maar hier moet ik ook Mark van Schaick noemen; Jacob Haagsma, Koen Poolman, Willem Jongeneelen en de laatste jaren René Megens.

Vooral Megens is opmerkelijk, omdat hij al in 1984 zijn eerste recensie schreef en nog steeds actief is. En de laatste vier jaar de top van het klassement aanvoert. Dat heeft vooral te maken - vermoed ik - met het feit dat een andere veel- en langschrijver door ziekte wegviel: Geert Henderickx. René Megens heeft ondermeer diens genre als het ware over en erbij genomen.

 

Egotrippers?
Elke recensent heeft zijn of haar voorkeuren. Houdt van dit of dat genre, stijl of artiest. De platenchef bepaalt wie een bepaalde cd of lp mag gaan bespreken. Vaak liggen de namen voor de hand:  een nieuwe Peter Hammill ging naar Bert van de Kamp. Een nieuwe soulartiest naar Kees Smallegange. Vroeger elke hardrockplaat naar Kees Baars, en later naar Hans van den Heuvel en tegenwoordig naar Tijs Heesterbeek.

Jaarlijks moeten echter alle recensenten met de billen bloot. Ze moeten van de hoofdredacteur voor het jaarlijkse kerstnummer tien platen noemen die er dat jaar toe deden. Van 1973 t/m 1978 mochten ze trouwens twintig platen noemen. Maar tien is beter. Dwingt hen te kiezen.

Achtenveertig jaar lang publiceerde Oor de jaarlijstjes.

Een wereldrecord, voor zover ik na kan gaan.

Uiteraard laat elke lijstjesmaker zich door dit soort lijstjes kennen. Hij neemt bijna altijd muziek op die binnen zijn of haar straatje past. Tijs Heesterbeek zal geen folkplaat noemen en René Megens geen obscure rapper. Maar ik doel op iets anders.

Ik had al lange tijd het idee om uit te zoeken welke recensenten in hun jaarlijstjes vooral (of alleen) albums noemen die ze zelf hebben gerecenseerd. Of juist niet. Recensenten die vooral platen noemen die door collega's zijn besproken. Of recensenten die albums noemen die (nog) niet gerecenseerd zijn. Of albums die niemand anders in een jaarlijstje opneemt. "Zie eens, wat voor unieke, bijzonders smaak ik heb!"

Die Sisyphusklus heb ik tussen de bedrijen door tijdens de lockdown geklaard. Hoe hoger het percentage, des te meer zo iemand door hem zelf gerecenseerde muziek in zijn jaarlijste(s) opnam.

HvD, woensdag 10 maart 2010

 

 


Aantal gepubliceerde nummers/recensies
Jaar


Nummers
met
recensies
Alle
nummers

Recensies


Gemiddelde
nummers
met
recensies
Gemiddelde
alle
nummers
1971 18 18 477 27 27
1972 25 25 647 26 26
1973 25 25 643 26 26
1974 25 25 510 20 20
1975 25 25 634 25 25
1976 24 25 652 27 26
1977 24 25 715 30 29
1978 24 25 834 35 33
1979 24 25 791 33 32
jaren 70 214 218 5903 28 27
1980 24 25 933 39 37
1981 24 25 954 40 38
1982 24 25 923 38 37
1983 24 25 907 38 36
1984 24 25 882 37 35
1985 24 24 728 30 30
1986 23 24 640 28 27
1987 23 24 800 35 33
1988 23 24 871 38 36
1989 23 24 936 41 39
jaren 80 236 245 8574 36 35
1990 23 24 1158 50 48
1991 23 24 1266 55 53
1992 23 24 1427 62 59
1993 23 24 1463 64 61
1994 23 24 1487 65 62
1995 23 24 1479 64 62
1996 23 24 1267 55 53
1997 23 24 1791 78 75
1998 23 24 1806 79 75
1999 23 24 2039 89 85
jaren 90 230 240 15183 66 63
2000 23 24 2190 95 91
2001 23 24 2262 98 94
2002 23 24 2333 101 97
2003 23 24 2279 99 95
2004 23 24 1956 85 82
2005 12 12 1708 142 142
2006 12 12 2211 184 184
2007 12 12 2010 168 168
2008 12 12 1963 164 164
2009 12 12 1696 141 141
jaren 00 175 180 20608 118 115
2010 12 12 1292 108 108
2011 12 12 1106 92 92
2012 12 12 1176 98 98
2013 12 12 1065 89 89
2014 12 12 1056 88 88
2015 12 12 1016 85 85
2016 12 12 984 82 82
2017 11 12 938 85 78
2018 12 12 877 73 73
2019 12 12 833 69 69
jaren 10 119 120 10343 87 86
2020 12 12 749 62 62
2021 3 3 183 61 61
jaren 20 15 15 932 62 62
Totaal 989 1018 61543 62 60Top tien recensenten
Nr Naam Aantal Initialen
1 Harry van Nieuwenhoven 3988 hvn
2 Geert Henderickx 2350 gh
3 René Megens 2296 rm
4 Herman van der Horst 2285 hvdh
5 Jacob Haagsma 2272 jhaag
6 Willem Jongeneelen 2212 wj
7 Mark van Schaick 2061 mvs
8 Koen Poolman 2033 kpool
9 Kees Smallegange 1706 ks
10 Pieter Franssen 1703 pf


Recensenten, nummer 11 t/m 100

11 Oene Kummer 1652 ok
12 Jan van der Plas 1531 jvdp
13 Erik van den Berg 1475 evdb
14 Wouter Dielesen 1309 wd
15 Marcel Haerkens 1253 mh
16 Matthijs Linnemann 1219 mlin
17 Bert van de Kamp 1194 bvdk
18 Swie Tio 1019 st
19 John Denekamp 1002 jden
20 Peter van Sparrentak 981 pvs
21 Corné Evers 925 ce
22 Hans van den Heuvel 893 hvdhe
23 Raymond Rotteveel 773 rr
24 Job de Wit 702 jdw
25 Alex van der Hulst 663 avdh
26 Jan Libbenga 651 jl
27 Frans Steensma 641 fs
28 René Passet 589 rpasset
29 Tim Veerwater 561 tveerwater
30 Tom Engelshoven 548 te
31 Edwin Ammerlaan 523 ea
32 Roberto Palombit 521 rp
33 Henk Tummers 516 ht
34 Theo Ploeg 503 tpl
35 Randy Timmers 497 randyt
36 Tijs Heesterbeek 479 tijsh
37 Philippus Zandstra 473 pz
38 Paul Manak 448 pm
39 Helmut Boeijen 420 hb
40 Roger Teeling 397 rt
41 Tom Springveld 377 tspring
42 Robert Heeg 367 rh
43 Kees Baars 360 kb
44 Jasper van Vugt 357 jvvu
45 Klaas Knooihuizen 349 klaask
46 Alfred Bos 342 ab
47 Pieter van Adrichem 326 pva
48 Paul Evers 313 pe
49 Frank Helmink 309 fh
50 Danny Koks 300 dk
51 Nanne Tepper 299 nt
52 Dieter van den Bergh 297 dvdb
53 Kees de Koning 286 kdk
54 Sietse Meijer 279 sm
55 Jan Vollaard 271 jv
56 Mieke Atema 268 miekea
57 Hannelore Hulshof 261 hanh
58 Oscar Smit 261 osmit
59 Hans van der Maas 258 hvdm
60 Willem Bemboom 247 wbem
61 Jan Nauta 241 jn
62 Jules Lekanne Deprez 221 jld
63 Thomas Snoeijs 221 tsnoeijs
64 Barend Toet 219 bt
65 Peter van Bruggen 214 pvb
66 Gerrie Spaansen 200 gs
67 Constant Meijers 192 cm
68 Martijn Stoffer 190 mst
69 Wim Verbei 185 wv
70 Fer Abrahams 181 fa
71 Rienk Wopereis 180 rw
72 Lucky Rotterdam 167 lr
73 Chris van Oostrom 166 cvo
74 Bambi Bogert 156 bb
75 Robert Briel 156 rb
76 Henne Hogeweg 147 hh
77 Olivier Kerkdijk 144 olk
78 Jan-Maarten de Winter 142 jmdw
79 Marcel Wouter 140 mw
80 Michiel Moll 134 mm
81 Monique Aerts 129 ma
82 Roy Pereira 126 royp
83 Bram van Splunteren 125 bvs
84 Pauline Bax 118 pb
85 Annemarie van Looij 113 avl
86 Jean-Paul Heck 106 jph
87 Yorick Buwalda 97 yb
88 Wim Niehaus 92 wn
89 Jasper van Harskamp 89 jvhars
90 Matthieu Karel 89 mk
91 Patrick Oxsener 89 po
92 Rogier van Bakel 86 rvb
93 Richard Simon 83 rsim
94 Morales Wijngaarde 82 mwij
95 Ron van Hal 78 rvh
96 Annemarie Degens 76 adegens
97 Dick Hovenga 76 dhov
98 Radna Rumping 75 rrump
99 ? 75 ?
100 Rudy Koopmans 74 rk


Recensenten nr 101-311
101 Hans de Vente 74 hdv
102 Hubert van Hoof 71 hvh
103 Pim Hiemstra 67 pimh
104 Willem Hoos 66 wh
105 Rianne van der Molen 64 rvdm
106 Rikkert Dahmen 61 rikkertd
107 Roy Mantel 59 rman
108 Leo W. Bruin 57 lwb
109 Erik Timmerman 57 et
110 Jip Golsteijn 54 jipg
111 Marco van Nek 54 mvn
112 Cees van der Haar 47 cvdh
113 Michiel Kroder 46 mkr
114 Kees Polling 46 kpol
115 Robbert Steer 44 rst
116 ?? 44 (leeg)
117 Eduard van Holst Pellekaan 41 evhp
118 Joey Huisman 41 joeyh
119 Joep Bommer 40 jbom
120 Jos van Woudenberg 40 jvw
121 Ad Sandtke 37 as
122 Rutger van Wel 33 rvw
123 Lootus Doolaard 32 ld
124 Frits Oostvogel 32 fo
125 Saul van Stapele 32 svs
126 Bert van Manen 31 bvm
127 Roosmarijn Reijmer 31 roosr
128 Kees van Wijngaarden 30 kvw
129 Jaap Brouwer 29 jbr
130 Dirk Baart 28 dbaart
131 Nique Hanskamp 28 nh
132 Stefan Lafayette 26 sl
133 Berend Ongena 26 bo
134 Paul Schaaps 26 pscha
135 Marcel Kamphuis 25 mkamphuis
136 Erik Kaper 25 ek
137 Peter Koops 25 pk
138 Marcel Langedijk 25 marl
139 Wim Bloemendaal 24 wb
140 Billy Mercedes 24 bm
141 Britt Stubbe 24 bs
142 Myrthe Hilkens 23 myrh
143 Michiel Tolsma 22 mt
144 Jan Meyroos 21 jmey
145 Koert Hoyng 20 kh
146 Patti Coulier 19 pc
147 Annemiek van Grondel 19 avg
148 Bas Verbeek 19 bver
149 Eric van Splunter 18 evs
150 Nicole Boelens 17 nb
151 Mark Boomsma 16 mboomsma
152 Vincent Bus 16 vb
153 Harm Groustra 16 harmg
154 Jochum de Graaf 15 jdg
155 Hans Westerduyn 15 hw
156 Rob Bakker 14 robb
157 Thom Olink 14 to
158 Monte Veldt 14 mveldt
159 Ivan van Vliet-Herkovits 14 ivvh
160 Paul Geerts 13 pg
161 Cherié van Gelder 13 cvg
162 Jos van der Gun 13 jvdg
163 Niels Guns 13 nguns
164 Daniël Huisman 13 dhuis
165 Claudia Koopman 13 ckoop
166 Guido van Rijn 13 gvr
167 Sjoerd Aarden 12 sjaarden
168 Thon Fikkerman 12 tf
169 Sander Schoemaker 12 ss
170 Gerard Bed 11 gbed
171 Martinus Euwe 11 meuwe
172 Jeroen van Hove 11 jvh
173 Gert-Jan Jacobs 11 gjj
174 Rudie Kagie 11 rkag
175 Basyl de Groot 10 bdg
176 Bert Jansen 10 bj
177 Elsbeth van der Ploeg 10 evdpl
178 Fred Reelick & André Post 10 fr/ap
179 Tom Smeets 10 tsmeets
180 Lex Stolk 10 ls
181 Wim Wigt 10 ww
182 Evert Wilbrink 10 ew
183 Justin Doornekamp 9 justind
184 Harry de Jonge 9 hdj
185 Huub Klompenhouwer 9 hk
186 Tim van der Mond 9 tvdm
187 Michael Damminga 8 mdam
188 Jos Knipscheer 8 josk
189 Simon Korteweg 8 sk
190 Michael Peterson 8 mpeterson
191 Sigrid Punter 8 spunter
192 Eyal van der Reep 8 eyalvdr
193 Maarten van Regteren Altena 8 mvra
194 Rick van Veluw 8 rvveluw
195 Bert Vuijsje 8 bv
196 Archie Barneveld 7 abarn
197 José Bernaerts 7 jb
198 Wendolijn Beukers 7 wbeuk
199 Willem van Beusekom 7 wvb
200 Dennis Dekker 7 dd
201 Joep Klinkenberg 7 joepk
202 Jochem Krechting 7 jkrech
203 Peter Schröder 7 pschr
204 Jaap de Slegte 7 jds
205 Stan Govaard 6 sg
206 Vincent Henar 6 vh
207 Joke en Erik 6 joke
208 Erik S. Korthof 6 esk
209 Elselien Roseboom 6 er
210 Joost Agterhoek 5 joosta
211 Ann Bouwma 5 annb
212 Neil Grootjans 5 ngrootjans
213 Ronald van Hest 5 ronvh
214 Claire Jas 5 clairejas
215 Stefan de Jong 5 sdj
216 Gert Mahieu 5 gm
217 Adrie Markx 5 am
218 Gertjan van Ommen 5 gvo
219 René Vandendorpe 5 rv
220 Johan Visser 5 jvis
221 John van Vliet 5 jvv
222 Bas Wilberink 5 bw
223 Peter Bijl 4 pbijl
224 Gerrit Bremer 4 gbr
225 Marcel Capell 4 mc
226 Rik Cox 4 rc
227 Silke Denissen 4 silked
228 Eddy Determeyer 4 ed
229 Julie Hauber 4 julieh
230 Michiel van Hinsberg 4 mvh
231 Theo Jacobs 4 tj
232 Frans van Leeuwen 4 fvl
233 Evert de Rooy 4 edr
234 Frits Castelein 3 fc
235 Maarten Derksen 3 md
236 Dennis Kloeth 3 dkl
237 Elmo Lę Van 3 elmo
238 John van Luyn 3 jvl
239 Pim Oets 3 pimo
240 Menno Pols 3 mpols
241 Peter Schong 3 pschong
242 Jos de Vries 3 jdv
243 Willem van Zeeland 3 wvz
244 Rypke Zeilmaker 3 rz
245 Reinier van der Zouw 3 reiniervdz
246 Jim van Alphen 2 jva
247 Machgiel Bakker 2 mbak
248 Nisse Benhaddaoui 2 nisseb
249 Dave Coenen 2 dcoenen
250 Martin Cuppens 2 mcup
251 Bas Disco 2 bdisco
252 Ene FPV 2 fpv
253 Ene WJM 2 wjm
254 Jorge la Fuente 2 jlf
255 Jeroen Huiskamp 2 jhuis
256 Bart van Lienden 2 bvl
257 Patty Littel 2 pattyl
258 Joost Mattheij 2 jm
259 Hans-Maarten Post 2 hmp
260 Maudie Putter 2 mp
261 Deef Schmalz 2 ds
262 Mark Scholten 2 mscholten
263 Adri Sturm 2 ast
264 Melvin Sturm 2 melvins
265 Ronny & Reggy Tan 2 tan
266 Gijs Tra 2 gt
267 Wim Vandonck 2 wimv
268 Marcel M. Vos 2 mmv
269 Carolien de Waard 2 cdwaard
270 Yannick van Winkel 2 yannickvw
271 Rien Wisse 2 rwisse
272 Jon van As 1 jvas
273 Hans Brinkers 1 hbr
274 Hans de Bruijne 1 hdb
275 Maartje Buise 1 mbuise
276 Baukje Burggraaff 1 bauk
277 Bart Chabot 1 bcha
278 Maarten Claus 1 mclaus
279 Max Dekker 1 maxd
280 Jan Donkers 1 jdon
281 Peter Douma 1 pd
282 Kees Driessen 1 kdr
283 Ene GVH 1 gvh
284 Ene 'GW 1 gw
285 Harm Fokker 1 hf
286 Har van Fulpen 1 hvf
287 Sven Gerrets 1 sveng
288 Dis van Gool 1 dvg
289 Belle Groot 1 bg
290 Robert Haagsma 1 rhaag
291 Eddy ten Have 1 eth
292 Peter Janssens 1 pj
293 Wendy Koops 1 wk
294 Ted Leyendekker 1 tl
295 Rindert Meijer 1 rinm
296 Herman Openneer 1 ho
297 Corneille Perche 1 clp
298 Dick Portegies 1 dp
299 Hans Ramaer 1 hr
300 Fred Reelick 1 fr
301 Philip Schotte 1 pschotte
302 Ignace Schretlen 1 is
303 Wally Tax 1 wally
304 M.Th. Vermaat 1 mthv
305 Evert Vermeer 1 ev
306 Nick Vermeer 1 nickv
307 Jesse Voorn 1 jesv
308 Wouter Waleson 1 wwal
309 Ed Wapper 1 ewap
310 Hans van Westen 1 hvw
311 Henk Zweering 1 hz
Alle recensenten, alfabetisch op achternaam
Nr Naam Aantal Initialen
1 Sjoerd Aarden 12 sjaarden
2 Fer Abrahams 181 fa
3 Pieter van Adrichem 326 pva
4 Monique Aerts 129 ma
5 Joost Agterhoek 5 joosta
6 Jim van Alphen 2 jva
7 Edwin Ammerlaan 523 ea
8 Jon van As 1 jvas
9 Mieke Atema 268 miekea
10 Kees Baars 360 kb
11 Dirk Baart 28 dbaart
12 Rogier van Bakel 86 rvb
13 Machgiel Bakker 2 mbak
14 Rob Bakker 14 robb
15 Archie Barneveld 7 abarn
16 Pauline Bax 118 pb
17 Gerard Bed 11 gbed
18 Willem Bemboom 247 wbem
19 Nisse Benhaddaoui 2 nisseb
20 Erik van den Berg 1475 evdb
21 Dieter van den Bergh 297 dvdb
22 José Bernaerts 7 jb
23 Wendolijn Beukers 7 wbeuk
24 Willem van Beusekom 7 wvb
25 Peter Bijl 4 pbijl
26 Wim Bloemendaal 24 wb
27 Helmut Boeijen 420 hb
28 Nicole Boelens 17 nb
29 Bambi Bogert 156 bb
30 Joep Bommer 40 jbom
31 Mark Boomsma 16 mboomsma
32 Alfred Bos 342 ab
33 Ann Bouwma 5 annb
34 Gerrit Bremer 4 gbr
35 Robert Briel 156 rb
36 Hans Brinkers 1 hbr
37 Jaap Brouwer 29 jbr
38 Peter van Bruggen 214 pvb
39 Hans de Bruijne 1 hdb
40 Leo W. Bruin 57 lwb
41 Maartje Buise 1 mbuise
42 Baukje Burggraaff 1 bauk
43 Vincent Bus 16 vb
44 Yorick Buwalda 97 yb
45 Marcel Capell 4 mc
46 Frits Castelein 3 fc
47 Bart Chabot 1 bcha
48 Maarten Claus 1 mclaus
49 Dave Coenen 2 dcoenen
50 Patti Coulier 19 pc
51 Rik Cox 4 rc
52 Martin Cuppens 2 mcup
53 Rikkert Dahmen 61 rikkertd
54 Michael Damminga 8 mdam
55 Annemarie Degens 76 adegens
56 Dennis Dekker 7 dd
57 Max Dekker 1 maxd
58 John Denekamp 1002 jden
59 Silke Denissen 4 silked
60 Maarten Derksen 3 md
61 Eddy Determeyer 4 ed
62 Wouter Dielesen 1309 wd
63 Bas Disco 2 bdisco
64 Jan Donkers 1 jdon
65 Lootus Doolaard 32 ld
66 Justin Doornekamp 9 justind
67 Peter Douma 1 pd
68 Kees Driessen 1 kdr
69 Ene FPV 2 fpv
70 Ene GVH 1 gvh
71 Ene 'GW 1 gw
72 Ene WJM 2 wjm
73 Tom Engelshoven 548 te
74 Martinus Euwe 11 meuwe
75 Corné Evers 925 ce
76 Paul Evers 313 pe
77 Thon Fikkerman 12 tf
78 Harm Fokker 1 hf
79 Pieter Franssen 1703 pf
80 Jorge la Fuente 2 jlf
81 Har van Fulpen 1 hvf
82 Paul Geerts 13 pg
83 Cherié van Gelder 13 cvg
84 Sven Gerrets 1 sveng
85 Jip Golsteijn 54 jipg
86 Dis van Gool 1 dvg
87 Stan Govaard 6 sg
88 Jochum de Graaf 15 jdg
89 Annemiek van Grondel 19 avg
90 Basyl de Groot 10 bdg
91 Belle Groot 1 bg
92 Neil Grootjans 5 ngrootjans
93 Harm Groustra 16 harmg
94 Jos van der Gun 13 jvdg
95 Niels Guns 13 nguns
96 Jacob Haagsma 2272 jhaag
97 Robert Haagsma 1 rhaag
98 Cees van der Haar 47 cvdh
99 Marcel Haerkens 1253 mh
100 Ron van Hal 78 rvh
101 Nique Hanskamp 28 nh
102 Jasper van Harskamp 89 jvhars
103 Julie Hauber 4 julieh
104 Eddy ten Have 1 eth
105 Jean-Paul Heck 106 jph
106 Robert Heeg 367 rh
107 Tijs Heesterbeek 479 tijsh
108 Frank Helmink 309 fh
109 Vincent Henar 6 vh
110 Geert Henderickx 2350 gh
111 Ronald van Hest 5 ronvh
112 Hans van den Heuvel 893 hvdhe
113 Pim Hiemstra 67 pimh
114 Myrthe Hilkens 23 myrh
115 Michiel van Hinsberg 4 mvh
116 Henne Hogeweg 147 hh
117 Eduard van Holst Pellekaan 41 evhp
118 Hubert van Hoof 71 hvh
119 Willem Hoos 66 wh
120 Herman van der Horst 2285 hvdh
121 Jeroen van Hove 11 jvh
122 Dick Hovenga 76 dhov
123 Koert Hoyng 20 kh
124 Jeroen Huiskamp 2 jhuis
125 Daniël Huisman 13 dhuis
126 Joey Huisman 41 joeyh
127 Hannelore Hulshof 261 hanh
128 Alex van der Hulst 663 avdh
129 Gert-Jan Jacobs 11 gjj
130 Theo Jacobs 4 tj
131 Bert Jansen 10 bj
132 Peter Janssens 1 pj
133 Claire Jas 5 clairejas
134 Joke en Erik 6 joke
135 Stefan de Jong 5 sdj
136 Harry de Jonge 9 hdj
137 Willem Jongeneelen 2212 wj
138 Rudie Kagie 11 rkag
139 Bert van de Kamp 1194 bvdk
140 Marcel Kamphuis 25 mkamphuis
141 Erik Kaper 25 ek
142 Matthieu Karel 89 mk
143 Olivier Kerkdijk 144 olk
144 Joep Klinkenberg 7 joepk
145 Dennis Kloeth 3 dkl
146 Huub Klompenhouwer 9 hk
147 Jos Knipscheer 8 josk
148 Klaas Knooihuizen 349 klaask
149 Danny Koks 300 dk
150 Kees de Koning 286 kdk
151 Claudia Koopman 13 ckoop
152 Rudy Koopmans 74 rk
153 Peter Koops 25 pk
154 Wendy Koops 1 wk
155 Simon Korteweg 8 sk
156 Erik S. Korthof 6 esk
157 Jochem Krechting 7 jkrech
158 Michiel Kroder 46 mkr
159 Oene Kummer 1652 ok
160 Stefan Lafayette 26 sl
161 Marcel Langedijk 25 marl
162 Elmo Lę Van 3 elmo
163 Frans van Leeuwen 4 fvl
164 Jules Lekanne Deprez 221 jld
165 Ted Leyendekker 1 tl
166 Jan Libbenga 651 jl
167 Bart van Lienden 2 bvl
168 Matthijs Linnemann 1219 mlin
169 Patty Littel 2 pattyl
170 Annemarie van Looij 113 avl
171 John van Luyn 3 jvl
172 Hans van der Maas 258 hvdm
173 Gert Mahieu 5 gm
174 Paul Manak 448 pm
175 Bert van Manen 31 bvm
176 Roy Mantel 59 rman
177 Adrie Markx 5 am
178 Joost Mattheij 2 jm
179 René Megens 2296 rm
180 Rindert Meijer 1 rinm
181 Sietse Meijer 279 sm
182 Constant Meijers 192 cm
183 Billy Mercedes 24 bm
184 Jan Meyroos 21 jmey
185 Rianne van der Molen 64 rvdm
186 Michiel Moll 134 mm
187 Tim van der Mond 9 tvdm
188 Jan Nauta 241 jn
189 Marco van Nek 54 mvn
190 Wim Niehaus 92 wn
191 Harry van Nieuwenhoven 3988 hvn
192 Pim Oets 3 pimo
193 Thom Olink 14 to
194 Gertjan van Ommen 5 gvo
195 Berend Ongena 26 bo
196 Chris van Oostrom 166 cvo
197 Frits Oostvogel 32 fo
198 Herman Openneer 1 ho
199 Patrick Oxsener 89 po
200 Roberto Palombit 521 rp
201 René Passet 589 rpasset
202 Corneille Perche 1 clp
203 Roy Pereira 126 royp
204 Michael Peterson 8 mpeterson
205 Jan van der Plas 1531 jvdp
206 Elsbeth van der Ploeg 10 evdpl
207 Theo Ploeg 503 tpl
208 Kees Polling 46 kpol
209 Menno Pols 3 mpols
210 Koen Poolman 2033 kpool
211 Dick Portegies 1 dp
212 Hans-Maarten Post 2 hmp
213 Sigrid Punter 8 spunter
214 Maudie Putter 2 mp
215 Hans Ramaer 1 hr
216 Fred Reelick 1 fr
217 Fred Reelick & André Post 10 fr/ap
218 Eyal van der Reep 8 eyalvdr
219 Maarten van Regteren Altena 8 mvra
220 Roosmarijn Reijmer 31 roosr
221 Guido van Rijn 13 gvr
222 Evert de Rooy 4 edr
223 Elselien Roseboom 6 er
224 Lucky Rotterdam 167 lr
225 Raymond Rotteveel 773 rr
226 Radna Rumping 75 rrump
227 Ad Sandtke 37 as
228 Paul Schaaps 26 pscha
229 Mark van Schaick 2061 mvs
230 Deef Schmalz 2 ds
231 Sander Schoemaker 12 ss
232 Mark Scholten 2 mscholten
233 Peter Schong 3 pschong
234 Philip Schotte 1 pschotte
235 Ignace Schretlen 1 is
236 Peter Schröder 7 pschr
237 Richard Simon 83 rsim
238 Jaap de Slegte 7 jds
239 Kees Smallegange 1706 ks
240 Tom Smeets 10 tsmeets
241 Oscar Smit 261 osmit
242 Thomas Snoeijs 221 tsnoeijs
243 Gerrie Spaansen 200 gs
244 Peter van Sparrentak 981 pvs
245 Eric van Splunter 18 evs
246 Bram van Splunteren 125 bvs
247 Tom Springveld 377 tspring
248 Saul van Stapele 32 svs
249 Frans Steensma 641 fs
250 Robbert Steer 44 rst
251 Martijn Stoffer 190 mst
252 Lex Stolk 10 ls
253 Britt Stubbe 24 bs
254 Adri Sturm 2 ast
255 Melvin Sturm 2 melvins
256 Ronny & Reggy Tan 2 tan
257 Wally Tax 1 wally
258 Roger Teeling 397 rt
259 Nanne Tepper 299 nt
260 Erik Timmerman 57 et
261 Randy Timmers 497 randyt
262 Swie Tio 1019 st
263 Barend Toet 219 bt
264 Michiel Tolsma 22 mt
265 Gijs Tra 2 gt
266 Henk Tummers 516 ht
267 René Vandendorpe 5 rv
268 Wim Vandonck 2 wimv
269 Tim Veerwater 561 tveerwater
270 Monte Veldt 14 mveldt
271 Rick van Veluw 8 rvveluw
272 Hans de Vente 74 hdv
273 Bas Verbeek 19 bver
274 Wim Verbei 185 wv
275 M.Th. Vermaat 1 mthv
276 Evert Vermeer 1 ev
277 Nick Vermeer 1 nickv
278 Johan Visser 5 jvis
279 John van Vliet 5 jvv
280 Ivan van Vliet-Herkovits 14 ivvh
281 Jan Vollaard 271 jv
282 Jesse Voorn 1 jesv
283 Marcel M. Vos 2 mmv
284 Jos de Vries 3 jdv
285 Jasper van Vugt 357 jvvu
286 Bert Vuijsje 8 bv
287 Carolien de Waard 2 cdwaard
288 Wouter Waleson 1 wwal
289 Ed Wapper 1 ewap
290 Rutger van Wel 33 rvw
291 Hans van Westen 1 hvw
292 Hans Westerduyn 15 hw
293 Wim Wigt 10 ww
294 Morales Wijngaarde 82 mwij
295 Kees van Wijngaarden 30 kvw
296 Bas Wilberink 5 bw
297 Evert Wilbrink 10 ew
298 Yannick van Winkel 2 yannickvw
299 Jan-Maarten de Winter 142 jmdw
300 Rien Wisse 2 rwisse
301 Job de Wit 702 jdw
302 Rienk Wopereis 180 rw
303 Jos van Woudenberg 40 jvw
304 Marcel Wouter 140 mw
305 Philippus Zandstra 473 pz
306 Willem van Zeeland 3 wvz
307 Rypke Zeilmaker 3 rz
308 Reinier van der Zouw 3 reiniervdz
309 Henk Zweering 1 hz
310 ? 75 ?
311 ?? 44 (leeg)
61543 Totaal
 


'Top'- recensent per jaar
Jaar Recen-
senten
Recen-
sies
Gemid-
delde
Top'-recensent Albums %
1971 37 477 13 Barend Toet 54 11
1972 40 647 16 Barend Toet 114 11
1973 42 643 15 Harry van Nieuwenhoven 202 18
1974 25 510 20 Harry van Nieuwenhoven 143 28
1975 35 634 18 Harry van Nieuwenhoven 146 23
1976 24 652 27 Harry van Nieuwenhoven 154 24
1977 29 715 25 Harry van Nieuwenhoven 132 18
1978 39 834 21 Harry van Nieuwenhoven 140 17
1979 29 791 27 Harry van Nieuwenhoven 243 31
jaren 70 300 5903 20
1980 33 933 28 Harry van Nieuwenhoven 375 40
1981 22 954 43 Harry van Nieuwenhoven 407 43
1982 25 923 37 Harry van Nieuwenhoven 197 21
1983 25 907 36 Harry van Nieuwenhoven 211 23
1984 30 882 29 Harry van Nieuwenhoven 203 23
1985 31 728 23 Harry van Nieuwenhoven 125 17
1986 23 640 28 Harry van Nieuwenhoven 118 18
1987 23 800 35 Jules Lekanne Deprez 154 19
1988 23 871 38 Mark van Schaick 130 15
1989 18 936 52 Mark van Schaick 156 17
jaren 80 253 8574 34
1990 24 1158 48 Mark van Schaick 168 15
1991 25 1266 51 Harry van Nieuwenhoven 152 12
1992 29 1427 49 Oene Kummer 179 13
1993 36 1463 41 Harry van Nieuwenhoven 149 10
1994 36 1487 41 Jacob Haagsma 121 8
1995 33 1479 45 Jacob Haagsma 158 11
1996 35 1267 36 Jacob Haagsma 142 11
1997 37 1791 48 Jacob Haagsma 165 9
1998 40 1806 45 Jacob Haagsma 164 9
1999 33 2039 62 Koen Poolman 156 8
jaren 90 328 15183 46
2000 37 2190 59 Koen Poolman 189 9
2001 38 2262 60 Koen Poolman 170 8
2002 40 2333 58 Koen Poolman 203 9
2003 38 2279 60 Koen Poolman 161 7
2004 46 1956 43 Koen Poolman 214 11
2005 46 1708 37 Koen Poolman 242 14
2006 46 2211 48 Willem Jongeneelen 169 8
2007 39 2010 52 Jan van de Plas 108 5
2008 42 1963 47 Willem Jongeneelen 222 11
2009 38 1696 45 Willem Jongeneelen 129 8
jaren 00 410 20608 50
2010 40 1292 32 Willem Jongeneelen 103 8
2011 31 1106 36 Jan van de Plas 103 9
2012 32 1176 37 Willem Jongeneelen 101 9
2013 32 1065 33 Willem Jongeneelen 94 9
2014 34 1056 31 Willem Jongeneelen 104 10
2015 32 1016 32 Willem Jongeneelen 102 10
2016 26 984 38 Willem Jongeneelen 113 11
2017 29 938 32 Randy Timmers 110 12
2018 24 877 37 René Megens 99 11
2019 22 833 38 René Megens 117 14
jaren 10 302 10343 34
2020 25 749 30 René Megens 100 13
2021 23 183 8 René Megens 29 16
jaren 20 48 932 19
Totaal 1641 61543 38

 

Aantal recensies per nummer

Jaar 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 sp. Totaal
1971 13 14 23 29 29 35 35 49 53 37 35 31 14 14 6 23 17 20 477
1972 20 29 36 29 24 30 18 15 16 27 24 24 29 32 32 25 26 35 38 35 21 17 24 20 21 647
1973 11 21 40 24 25 22 34 20 28 18 26 18 40 21 26 26 23 35 21 18 23 29 26 37 31 643
1974 16 25 19 18 20 25 30 20 12 23 28 14 21 15 14 33 9 31 12 12 19 13 32 26 23 510
1975 30 19 25 20 21 32 31 20 23 22 29 15 27 18 26 23 23 30 27 32 37 32 20 30 22 634
1976 21 29 26 32 23 21 23 26 21 32 28 25 25 27 27 25 22 23 33 28 25 39 44 27 652
1977 31 22 23 21 26 32 33 36 21 30 25 32 30 29 23 41 19 22 26 29 25 38 37 64 715
1978 27 42 39 27 50 27 28 31 24 34 25 26 30 39 22 58 29 32 43 29 45 39 34 54 834
1979 19 41 52 45 39 34 55 21 37 29 26 23 30 21 25 31 26 37 25 29 29 35 29 53 791
1980 45 48 61 55 54 49 41 48 29 41 29 33 30 28 16 27 26 36 26 25 35 46 34 71 933
1981 37 39 49 51 34 45 49 43 22 40 30 52 52 47 34 32 35 33 46 33 28 27 42 54 954
1982 51 32 31 30 44 39 42 38 31 41 46 41 41 41 34 36 37 34 31 26 28 44 45 60 923
1983 50 46 31 24 37 35 42 41 34 41 37 39 41 40 42 26 40 31 45 30 33 8 42 72 907
1984 24 34 34 35 32 31 35 31 34 34 37 44 33 46 29 43 44 31 42 38 44 43 38 46 882
1985 22 22 30 40 27 39 36 28 31 27 28 29 35 36 3 38 26 29 41 24 30 30 28 49 728
1986 16 26 31 31 38 18 19 35 27 22 29 29 30 29 28 26 26 22 25 30 23 30 50 640
1987 33 37 48 27 23 27 29 30 33 24 31 22 30 48 43 45 40 45 47 34 38 29 36 1 800
1988 47 41 37 55 36 34 57 36 32 36 32 28 46 54 23 28 34 27 38 28 32 40 50 871
1989 35 32 32 37 33 31 45 48 36 41 45 42 35 36 24 31 43 49 31 41 53 58 78 936
1990 37 49 49 49 56 49 53 72 43 44 45 43 53 56 50 42 46 48 56 38 43 65 72 1158
1991 55 48 57 50 54 50 47 58 54 52 61 49 64 89 57 44 32 43 55 50 57 58 82 1266
1992 64 49 58 58 58 66 48 67 59 66 51 75 59 79 59 64 50 53 56 56 72 75 85 1427
1993 56 42 67 60 45 58 69 66 68 63 57 62 65 77 65 58 54 60 70 58 62 74 107 1463
1994 63 54 79 61 47 56 66 55 59 66 66 68 59 60 71 68 67 58 64 63 75 66 96 1487
1995 72 68 60 66 54 86 63 69 63 66 58 54 57 69 62 61 50 59 67 52 74 51 98 1479
1996 64 55 47 46 53 58 52 51 58 58 45 59 51 53 48 64 53 40 56 50 59 55 92 1267
1997 75 93 66 80 68 81 73 82 62 92 87 79 78 78 84 85 71 68 66 67 77 69 110 1791
1998 86 96 73 66 56 62 61 68 75 78 82 70 59 76 79 87 70 69 66 75 77 99 107 69 1806
1999 106 88 76 73 89 77 87 85 111 82 103 91 92 62 88 94 88 84 91 79 91 80 122 2039
2000 100 96 99 84 87 99 95 90 98 87 95 101 101 72 99 93 105 99 91 100 93 92 114 2190
2001 103 110 95 100 86 101 98 100 101 98 89 95 111 77 98 106 83 87 90 112 90 119 113 2262
2002 114 107 101 107 112 113 112 95 95 107 95 111 109 62 110 104 102 102 110 96 87 89 93 2333
2003 113 116 101 96 98 105 107 121 116 104 94 102 89 53 95 102 101 79 97 94 91 99 106 2279
2004 71 85 87 93 105 101 104 95 92 92 53 45 85 70 71 75 71 80 83 93 101 110 94 1956
2005 128 129 136 134 143 126 150 109 123 194 167 169 1708
2006 186 186 184 198 189 196 205 175 182 181 134 195 2211
2007 138 173 155 212 186 158 181 147 142 152 191 175 2010
2008 148 148 145 158 158 177 186 159 157 187 169 171 1963
2009 161 138 146 155 135 150 120 156 124 142 126 143 1696
2010 122 104 111 94 105 106 111 82 104 115 130 107 1 1292
2011 103 102 89 118 108 106 87 91 106 104 92 1106
2012 84 102 110 114 85 103 81 101 107 91 95 103 1176
2013 91 110 93 103 97 91 88 77 91 54 77 93 1065
2014 90 89 93 108 96 81 87 80 77 83 80 92 1056
2015 79 75 96 80 96 84 82 67 81 83 98 95 1016
2016 70 83 89 96 80 92 80 71 84 49 103 87 984
2017 94 99 95 87 89 88 63 99 82 75 67 938
2018 69 78 83 77 75 74 50 75 76 72 81 67 877
2019 70 78 77 75 45 76 67 51 66 78 82 68 833
2020 57 48 68 77 64 56 57 57 58 67 63 77 749
2021 52 65 66 183
Totaal 3375 3557 3622 3495 3442 3535 3556 3347 3360 3490 3446 3472 1751 1654 359 1741 1679 1625 1629 1647 1638 1735 1833 2368 167 20 61543
 

 

Deelnamers aan jaarlijstjes van 1973 t/m 2020

Nr Recensent/deelnemer Recensies Titels EGO-titels %
1 Sjoerd Aarden 12 10 2 20
2 Fer Abrahams 181 70 12 17
3 Pieter van Adrichem 326 40 20 50
4 Monique Aerts 129 10 3 30
5 Jeanine Albronda 20
6 Jim van Alphen 2 120
7 Edwin Ammerlaan 522 100 57 57
8 Mieke Atema 265 80 41 51
9 Kees Baars 360 80 69 86
10 Dirk Baart 28 20
11 Nicoline Baartman 10
12 Rogier van Bakel 86 10 1 10
13 Reelick Bandel Post 19
14 Archie Barneveld 7 20 1 5
15 Pauline Bax 118 10 9 90
16 Jurgen Beckers 20
17 Joris Belgers 40
18 Willem Bemboom 247 160 21 13
19 Roel Bentz van den Berg 20
20 Erik van den Berg 1474 360 126 35
21 Dieter van den Bergh 297 40 21 53
22 Willem van Beusekom 7 60
23 Rinse Blanksma 10
24 Wim Bloemendaal 24 20
25 Leo Blokhuis 110
26 Erwin Blom 49
27 Helmut Boeijen 420 60 26 43
28 Bambi Bogert 156 40 18 45
29 Frank van den Bold 20
30 Jaap Boots 100
31 Alfred Bos 342 150 23 15
32 Saskia Bosch 61
33 Mick Boskamp 20
34 Ann Bouwma 5 110
35 John den Braber 60
36 Gerrit Bremer 4 10
37 Robert Briel 156 40 4 10
38 Edwin Brienen 40
39 Isabelle Brinkman 60
40 Peter van Bruggen 214 100 40 40
41 Peter van Brummelen 220
42 Peter Bruyn 320
43 Alex Burghoorn 10
44 Yorick Buwalda 97 100 17 17
45 Sagid Carter 10
46 Hester Carvalho 270
47 Bart Chabot 1 20
48 Dave Coenen 2 41
49 Anton Corbijn 30
50 Martin Cuppens 2 90
51 Adam Curry 10
52 Rikkert Dahmen 61 20 6 30
53 Arjen Davidse 40
54 Annemarie Degens 76 30 13 43
55 Fons Dellen 130
56 John Denekamp 998 170 72 42
57 Marc Didden 40
58 Wouter Dielesen 1309 100 65 65
59 Wierd Dijk 20
60 Wouter van Dijk 10
61 Nico Dijkshoorn 10
62 Francis Dix 10
63 Jasper van den Dobbelsteen 9
64 Jan Donkers 1 105
65 Sander Donkers 20
66 Ruud van Dulkenraad 41
67 Jaap van Eik 10
68 Stephen Emmer 10
69 Flip van der Enden 40
70 Vincent van Engelen 60
71 Tom Engelshoven 548 360 59 16
72 Corné Evers 925 100 64 64
73 Paul Evers 313 160 40 25
74 Otto Flemminks 10
75 Just Fontein 20
76 Fiona Fortuin 30
77 Pieter Franssen 1703 300 114 38
78 Jochem Geerdink 20
79 Hugo van Gelderen 20
80 Sven Gerrets 1 20
81 Paul Gersen 30
82 Johan Gijsen 50
83 Robert van Gijssel 70
84 Suzanne de Goeij 20
85 Jip Golsteijn 54 330
86 Jerry Goossens 69
87 Huub de Graaff 10
88 Ingmar Griffioen 50
89 Arjan Grolleman 70
90 Basyl de Groot 10 60
91 Harm Groustra 16 40
92 Niels Guns 13 40
93 Jacob Haagsma 2266 220 87 40
94 Robert Haagsma 1 120
95 Marcel Haerkens 1253 130 65 50
96 Ron van Hal 78 50 4 8
97 Fernando Halman 20
98 Lex Harding 20
99 Jasper van Harskamp 89 30 3 10
100 Jean-Paul Heck 106 150 4 3
101 Robert Heeg 367 80 17 21
102 Tijs Heesterbeek 477 110 53 48
103 Frank Helmink 309 60 27 45
104 Geert Henderickx 2350 460 251 55
105 Fred Hermsen 30
106 Frank Hettinga 10
107 Hans van den Heuvel 893 260 112 43
108 Gert-Jaap Hoekman 10
109 Henne Hogeweg 147 40 17 43
110 Peter Holland 10
111 Eduard van Holst Pellekaan 41 10 1 10
112 Hubert van Hoof 71 129 7 5
113 Guuz Hoogaerts 99
114 Sander Hoogendoorn 20
115 Willem Hoos 66 20
116 Herman van der Horst 2285 310 85 27
117 Angelique Houtveen 40
118 Dick Hovenga 76 10 3 30
119 Joey Huisman 41 40 3 8
120 Sjoerd Huismans 10
121 Hannelore Hulshof 261 40 15 38
122 Alex van der Hulst 663 160 69 43
123 Lotje IJzermans 90
124 Jeroen van Inkel 20
125 Gert-Jan Jacobs 11 10
126 Moze Jacobs 10
127 Jos Jägers 10
128 Bert Jansen 10 40 3 8
129 Frank Janssen 10
130 Luc Janssen 50
131 Elton John 20
132 Harro de Jonge 21
133 Willem Jongeneelen 2207 270 83 31
134 Gert Jonkers 40
135 Ricardo Jupijn 20
136 Gijsbert Kamer 250
137 Bert van de Kamp 1194 390 180 46
138 Ben Kamsma 30
139 Henk Kanning 20
140 Hanneke Kappen 10
141 Ignit van Kasteren 10
142 Lion Keezer 20
143 Wink van Kempen 20
144 Sander Kerkhof 30
145 Nathalie Kester 40
146 Tom Ketelaar 10
147 David Kleijwegt 180
148 Klaas Knooihuizen 346 90 31 34
149 Danny Koks 300 70 16 23
150 Kees de Koning 286 50 41 82
151 Sasja Kooistra 20
152 Jelle Koolstra 10
153 Tiemen Koopman 40
154 Peter Koops 25 130
155 Eva Koreman 20
156 Ariejan Korteweg 10
157 Maarten Krabbé 10
158 Daan Krahmer 30
159 Jan Douwe Kroeske 190
160 Peter Kuiters 40
161 Oene Kummer 1651 190 85 45
162 Amanda Kuyper 30
163 Lady Aďda 20
164 Alfred Lagarde 20
165 Robert Lagendijk 10
166 Patrick Lamberts 20
167 Tjerk Lammers 70
168 Wilco Leene 10
169 Jasper Leijdens 10
170 Jules Lekanne Deprez 221 20
171 Ruud Lemmen 10
172 Frank van der Lende 50
173 Jan Libbenga 650 120 53 44
174 Matthijs Linnemann 1217 180 76 42
175 Hans van Lissum 30
176 Annemarie van Looij 113 30 5 17
177 John van Luyn 3 170
178 Hans van der Maas 256 50 23 46
179 Ferry Maat 20
180 Paul Manak 448 50 29 58
181 Roy Mantel 59 10 4 40
182 René Megens 2276 340 192 56
183 Lars Meijer 40
184 Sietse Meijer 279 100 21 21
185 Robert Meijerink 60
186 Constant Meijers 192 80 39 49
187 Josselien Meijs 10
188 Marc Mijlemans 10
189 Rianne van der Molen 64 10
190 Michiel Moll 134 30 9 30
191 Ton Olde Monnikhof 20
192 Louis du Moulin 10
193 Hans Nauta 20
194 Jan Nauta 241 20 11 55
195 Wim Niehaus 92 10 5 50
196 Harry van Nieuwenhoven 3988 300 98 33
197 Wim Noordhoek 60
198 Pierre Oitmann 30
199 John Oomkes 90
200 Rogier Oostlander 20
201 Chris van Oostrom 166 10 3 30
202 Patrick Oxsener 89 50 6 12
203 Max Palfenier 10
204 Roberto Palombit 521 190 59 31
205 René Passet 585 140 36 26
206 Emil Peeters 10
207 Marnix Peeters 20
208 Norbert Pek 100
209 Roy Pereira 126 10 6 60
210 Marco Petersen 50
211 Timo Pisart 70
212 Jan van der Plas 1528 310 48 15
213 Peter van der Ploeg 40
214 Theo Ploeg 503 100 54 54
215 Koen Poolman 2033 281 81 29
216 Menno Pot 230
217 Stefan Raatgever 60
218 Jos Raats 10
219 Roosmarijn Reijmer 31 70
220 Joris Rietbroek 70
221 Jan Rietman 10
222 Stan Rijven 140
223 Japi Roeloefs 10
224 Ralph Roelvink 10
225 Ellen Roggeveen 10
226 Marjoke Roorda 20
227 Mark Roos 70
228 Lucky Rotterdam 167 20 5 25
229 Raymond Rotteveel 771 220 106 48
230 Joey Ruchtie 50
231 Radna Rumping 75 20 6 30
232 Bob Rusche 20
233 Arnold Rypens 30
234 Mark van Schaick 2061 230 115 50
235 Arnold Scheepmaker 90
236 Harold Schellinckx 10
237 Elli Schelling 20
238 Coen Schilderman 70
239 Ingeborg Schober 10
240 Annemieke Schollaardt 40
241 Gertjan van Schoonhoven 10
242 Vera Siemons 20
243 Serge Simonart 60
244 Mirella Simoncini 20
245 Anton Slotboom 40
246 Kees Smallegange 1704 220 136 62
247 Tom Smeets 10 10 1 10
248 Oscar Smit 259 40 4 10
249 Thomas Snoeijs 221 100 22 22
250 Ivar Snoep 60
251 Jeroen Soer 30
252 Gerrie Spaansen 200 30
253 Peter van Sparrentak 981 50 38 76
254 Wim Spijkers 20
255 Frits Spits 30
256 Bram van Splunteren 125 117 15 13
257 Tom Springveld 372 120 62 52
258 Marc Stakenburg 10
259 Saul van Stapele 32 150
260 Jan Steeman 20
261 Max Steenberghe 60
262 Frans Steensma 641 101 77 76
263 Robbert Steer 44 40 5 13
264 Rob Stenders 20
265 Ron van der Sterren 10
266 Martijn Stoffer 190 30 8 27
267 Sjeng Stokkink 20
268 Britt Stubbe 24 80 3 4
269 Roy Tee 10
270 Roger Teeling 397 40 16 40
271 Nanne Tepper 299 10 4 40
272 Erik Timmerman 57 50 8 16
273 Randy Timmers 491 90 18 20
274 Swie Tio 1019 260 53 20
275 Barend Toet 219 20 10 50
276 Henk Tummers 516 130 64 49
277 Gert van Veen 80
278 Michiel Veenstra 20
279 Tim Veerwater 558 120 98 82
280 Rick van Veluw 8 20
281 Wim Verbei 185 20
282 Leon Verdonschot 60
283 Ton Vingerhoets 10
284 Hanna Vink 10
285 Ad Visser 40
286 Griselda-Edwien Visser 10
287 Menno Visser 180
288 Jan Vollaard 271 340 19 6
289 Jesse Voorn 1 10
290 Siebrand Vos 50
291 Tineke Vos 40
292 Johan Vosmeyer 70
293 Meta de Vries 20
294 Atze de Vrieze 130
295 Jasper van Vugt 357 150 21 14
296 Elly de Waard 159
297 Gerard Walhof 60
298 Peter Weening 50
299 Bart Wijlaars 30
300 Morales Wijngaarde 82 40 14 35
301 Evert Wilbrink 10 20
302 Jasper Willems 10
303 Erk Willemsen 30
304 Jan-Maarten de Winter 142 179 49 27
305 Job de Wit 702 170 40 24
306 Rienk Wopereis 180 20 8 40
307 Jos van Woudenberg 40 20 1 5
308 Marcel Wouter 140 40 24 60
309 Rik Zaal 80
310 Philippus Zandstra 473 50 26 52
311 Willem van Zeeland 3 60
312 Richard Zeilstra 10
313 Diederik van Zessen 30
314 Reinier van der Zouw 3 30
315 Rob van der Zwaan 130
316 Arnold Zweers 20

 

 

Ego-moment van Oor-recensenten

Nr Recensent/deelnemer Recensies Titels EGO-titels %
1 Sjoerd Aarden 12 10 2 20
2 Fer Abrahams 181 70 12 17
3 Pieter van Adrichem 326 40 20 50
4 Monique Aerts 129 10 3 30
5 Edwin Ammerlaan 522 100 57 57
6 Mieke Atema 265 80 41 51
7 Kees Baars 360 80 69 86
8 Rogier van Bakel 86 10 1 10
9 Archie Barneveld 7 20 1 5
10 Pauline Bax 118 10 9 90
11 Willem Bemboom 247 160 21 13
12 Erik van den Berg 1474 360 126 35
13 Dieter van den Bergh 297 40 21 53
14 Helmut Boeijen 420 60 26 43
15 Bambi Bogert 156 40 18 45
16 Alfred Bos 342 150 23 15
17 Robert Briel 156 40 4 10
18 Peter van Bruggen 214 100 40 40
19 Yorick Buwalda 97 100 17 17
20 Rikkert Dahmen 61 20 6 30
21 Annemarie Degens 76 30 13 43
22 John Denekamp 998 170 72 42
23 Wouter Dielesen 1309 100 65 65
24 Tom Engelshoven 548 360 59 16
25 Corné Evers 925 100 64 64
26 Paul Evers 313 160 40 25
27 Pieter Franssen 1703 300 114 38
28 Jacob Haagsma 2266 220 87 40
29 Marcel Haerkens 1253 130 65 50
30 Ron van Hal 78 50 4 8
31 Jasper van Harskamp 89 30 3 10
32 Jean-Paul Heck 106 150 4 3
33 Robert Heeg 367 80 17 21
34 Tijs Heesterbeek 477 110 53 48
35 Frank Helmink 309 60 27 45
36 Geert Henderickx 2350 460 251 55
37 Hans van den Heuvel 893 260 112 43
38 Henne Hogeweg 147 40 17 43
39 Eduard van Holst Pellekaan 41 10 1 10
40 Hubert van Hoof 71 129 7 5
41 Herman van der Horst 2285 310 85 27
42 Dick Hovenga 76 10 3 30
43 Joey Huisman 41 40 3 8
44 Hannelore Hulshof 261 40 15 38
45 Alex van der Hulst 663 160 69 43
46 Bert Jansen 10 40 3 8
47 Willem Jongeneelen 2207 270 83 31
48 Bert van de Kamp 1194 390 180 46
49 Klaas Knooihuizen 346 90 31 34
50 Danny Koks 300 70 16 23
51 Kees de Koning 286 50 41 82
52 Oene Kummer 1651 190 85 45
53 Jan Libbenga 650 120 53 44
54 Matthijs Linnemann 1217 180 76 42
55 Annemarie van Looij 113 30 5 17
56 Hans van der Maas 256 50 23 46
57 Paul Manak 448 50 29 58
58 Roy Mantel 59 10 4 40
59 René Megens 2276 340 192 56
60 Sietse Meijer 279 100 21 21
61 Constant Meijers 192 80 39 49
62 Michiel Moll 134 30 9 30
63 Jan Nauta 241 20 11 55
64 Wim Niehaus 92 10 5 50
65 Harry van Nieuwenhoven 3988 300 98 33
66 Chris van Oostrom 166 10 3 30
67 Patrick Oxsener 89 50 6 12
68 Roberto Palombit 521 190 59 31
69 René Passet 585 140 36 26
70 Roy Pereira 126 10 6 60
71 Jan van der Plas 1528 310 48 15
72 Theo Ploeg 503 100 54 54
73 Koen Poolman 2033 281 81 29
74 Lucky Rotterdam 167 20 5 25
75 Raymond Rotteveel 771 220 106 48
76 Radna Rumping 75 20 6 30
77 Mark van Schaick 2061 230 115 50
78 Kees Smallegange 1704 220 136 62
79 Tom Smeets 10 10 1 10
80 Oscar Smit 259 40 4 10
81 Thomas Snoeijs 221 100 22 22
82 Peter van Sparrentak 981 50 38 76
83 Bram van Splunteren 125 117 15 13
84 Tom Springveld 372 120 62 52
85 Frans Steensma 641 101 77 76
86 Robbert Steer 44 40 5 13
87 Martijn Stoffer 190 30 8 27
88 Britt Stubbe 24 80 3 4
89 Roger Teeling 397 40 16 40
90 Nanne Tepper 299 10 4 40
91 Erik Timmerman 57 50 8 16
92 Randy Timmers 491 90 18 20
93 Swie Tio 1019 260 53 20
94 Barend Toet 219 20 10 50
95 Henk Tummers 516 130 64 49
96 Tim Veerwater 558 120 98 82
97 Jan Vollaard 271 340 19 6
98 Jasper van Vugt 357 150 21 14
99 Morales Wijngaarde 82 40 14 35
100 Jan-Maarten de Winter 142 179 49 27
101 Job de Wit 702 170 40 24
102 Rienk Wopereis 180 20 8 40
103 Jos van Woudenberg 40 20 1 5
104 Marcel Wouter 140 40 24 60
105 Philippus Zandstra 473 50 26 52

 

 

 

(HvD, woensdag 10 maart 2021)